Gojaznost kod ljubimaca

Naši kućni ljubimci su naše bebe ustvari. I svi koji imaju ove mala i umiljata stvorenja u svom stanu ili kući biju istu muku – kako da znamo kada je dosta? I kako da znamo da li su preterali?

Dok su mali ni oni sami obično capture-20161220-193801ne znaju koliko im je hrane dovoljno da ih zasiti i uglavnom se svodi na to da su uvek gladni i željni hrane. Mačke su u stanju da pojedu mnogo više od kučića, iako su manje i ne deluje tako. A kuce pak vole da pregrizu i ušuškaju se ispod stolice za svakom vašom večerom i traže sitne ali veoma kobne zalogaje po njihovo zdravlje. I kako onda mi da im odolimo? Ali moramo da počnemo da jačamo i naučimo da im kažemo ne jer stručnjaci veterine tvrde kako je hranjenje ljubimaca ostatcima sa stola glavni uzročnik gojaznosti kod ljubimaca, potom i brojnih opasnih bolesti koje se najčešće završavaju kobno.

U mnogim zemljama širom sveta sprovedena su istraživanja, i dokazala da se četiri od pet veterinara u poslednje dve godine susreće sa sve većim brojem preuhranjenih ljubimaca. Ista ta istraživanja dokazala su da, jedan od tri vlasnika hrani svog ljubimca ostatcima sa stola.

Za jednog omanjeg psa jedna viršla, ekvivalentna je tri obilna hamburgera za odraslu osobu. 

capture-20161220-193731

Kada hranite svoj ljubimce ostatcima sa stola praktično imskraćujete život, tako što ta hrana nije namenjena njima i samim tim im brže narušava zdravlje čineći ih manje otpornim na razne bolesti. Sigurni smo da postoji mnogo drugačijih načina kako bismo dokazali našim ljubimcima da nam je stalo do njih. Loše navike kao što je deljenje slatkiša i grickalica koje nisu namenjene za životinje, su najopasniji za naše ljubimce.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s